Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nahlédněte s námi pod pokličku závodního a školního stravování

Vyhledávání

Cuketové bramboráky bez brambor s kuřecími špízy a jogurtovým dipem

8. 7. 2024

Zdravé recepty

„Léto je takové to období roku, kdy se lidé vítají pozdravem: „Nechceš cuketu?“ S tímto receptem si ji od vás určitě někdo vezme, resp. spíš už tu cuketu nepustíte z ruky. Sepsal ho pro vás Brand Chef Primirestu Tomáš Cikhart.“

Bramboráky bez brambor. Jde to!

V letním slovníku nesmí chybět slovo bramborák. Smažené placky na mnoho způsobů lze ale udělat také bez brambor, navíc se hravě vyhnete i nezdravému smažení.

Tomáš Cikhart spoluvytváří recepty pro téměř 260 školních restaurací a ví, jak připravit jídlo, tak, aby chutnalo celé rodině i těm nejmenším. I proto zvolil v tomto receptu osvědčenou kombinaci placek a špízu. Vytvoříte tak vyvážený pokrm plný zeleniny a bílkovin, sacharidů i tuků.

„Zeleninové placky v Primirestu zařazujeme často, ty z cukety hlavně na konci školního roku, kdy už cuketám začíná sezóna. Děti mají placky ze zeleniny rády. Díky jogurtovému dipu dodáme i potřebnou bílkovinu. Cuketové bramboráky připravujeme z kukuřičné mouky, nevsáknou tak do sebe tolik oleje a jsou navíc i bezlepkové. Kuřecí špízy jsem přidal jako dobré zpestření k plackám, ve školních jídelnách se objevují tak dvakrát ročně. Milují je hlavně starší studenti.“

Tomáš Cikhart, Brand Chef Primirestu

Suroviny na cuketové bramboráky bez brambor

Bramboráky uděláte i bez brambor

Suroviny

4 porce

    1,5 kg cukety

    0,3 kg oloupané mrkve

    2 vajíčka

    150 g hladké kukuřičné mouky

    2 stroužky česneku

    sůl

    olej na smažení

    tymián

    pažitku

    velkolistou petržel

Postup přípravy cuketových bramboráků bez brambor

Cuketu nastrouháme nahrubo. Osolíme si ji a necháme chvilku odstát, aby se z ní vypotila voda. Poté cuketu vyždímáme. Těsto pak nebude potřebovat tolik mouky. Přidáme do těsta dva prolisované stroužky česneku, vejce, bylinky a kukuřičnou mouku a nahrubo nastrouhanou mrkev.

Výsledek vám bude chutnat

Na rozpáleném oleji pečeme cuketové placky z obou stran do zlatova a poté necháme odsát přebytečný olej na papírové utěrce.

TIP

Pokud začne těsto povolovat, stačí přidat trošku mouky, ale před tím ještě doporučuji odstranit přebytečnou vodu, která se v průběhu může ještě uvolnit.

Suroviny na kuřecí špízy

Suroviny

4 porce

    600 g kuřecích prsou nebo stehenních řízků s kůží (stehenní s kůží bude šťavnatější a díky kůži i křupavé)

    2 červené papriky

    2 žluté papriky

    1 červenou cibuli

    rozmarýn

    tymián

    sušený česnek

    sůl

    olej

    směs salátů

    rajče

    ředkvičky

    olivový olej a vinný ocet na salátek

Postup přípravy kuřecích špízů

Kuřecí maso nakrájíme na větší kostky a namarinujemev oleji se solí, sušeným česnekem a bylinkách, větvičky rozmarýnu si necháme s koncovými lístky k přípravě špízu. Maso necháme chvíli odpočívat.

Mezi tím si nakrájíme očištěnou papriku a oloupanou červenou cibuli na kostky. Postupně napichujeme na větvičky rozmarýnu maso, papriku a červenou cibuli. Špízy můžeme připravit na grilu nebo v troubě rozehřáté na 180 °C po dobu přibližně 15 minut.

Špízy a bramboráky – to je skvělá kombinace

Mezitím si připravíme salátek z listového salátku, papriky, rajčete a ředkviček. Ochutíme solí a vinným octem s olivovým olejem.

Podáváme s cuketovými bramboráky, jogurtovým dipem a salátkem.

Suroviny na jogurtový dip s česnekem a bylinkami

200 g bílého jogurtu

tymián

rozmarýn

pažitka

velkolistá petrželka

sůl

sušený česnek

Postup přípravy jogurtového dipu s česnekem a bylinkami

Bylinky nasekáme najemno, smícháme s jogurtem a ochutíme solí a sušeným česnekem.

TIP

Cuketové placky můžeme též připravit jako hlavní chod pouze s jogurtovým dipem a listovým salátkem se zeleninou.
Print Friendly, PDF & Email

Tomáš Cikhart Brand Chef Primirest ČR/SR

Zkušený šéfkuchař, který prošel kuchyněmi těch nejlepších pražských hotelů. Vařil u mnoha známých šéfkuchařů a od roku 2022 dohlíží na kvalitu školního stravování u nás. „Je jedno, jestli mluvíme o školním či veřejném stravování nebo o michelinské restauraci, pořád je základem poctivá řemeslná práce a důraz na to připravovat si všechno od základu,“ vysvětluje svůj přístup k práci Tomáš Cikhart. Pro Primirest vytváří receptury do nového školního menu a věnuje se také rozvoji kuchařů. Jeho cílem je, abychom v sítí jídelen Primirest nabízeli v rámci denního menu vždy jednu třetinu kvalitních bezmasých jídel, což se mu daří.

Filtruj v receptech:

načíst více receptů